Volem les visites guiades en valencià

El passat dissabte 7 de desembre vam fer una activitat per la Marina Alta, vam caminar l'etapa de Moraira a Calp, ens vam trobar un grup de vora 30 persones per compartir una jornada i conèixer una mica millor aquests pobles de la costa de la Marina, pel matí vam gaudir de la bellesa dels penya-segats, les cales, les platges i els oasis aïllats de vegetació,  tot i això el paisatge massivament urbanitzat ens mostrava molts anys  de destrucció de la costa sense cap norma ni reglament que protegira la serra i la platja. On els gratacels, i grans casalicis i edificis gegants mossegaven la falda del Penyal d'Ifach.

Malauradament la destrucció no era tant sols a l'espai físic,  ja que quan hi ha manca d'aquesta sensibilitat també s'eixampla a altres espais com el cultural, després de dinar vam acudir a la visita guiada. Quan vaig concertar la visita ja em van transmetre la sentència que els i les valencianoparlants estàvem totalment discriminats en aquell poble, i no teníem dret a una explicació digna en valencià, sempre amb la mateixa excusa dels qui no la parlen o diuen no entendre-la.

Un grup de 17 persones de la nostra associació vam assistir a la visita guiada pel nucli antic de Calp.

Al guia li deien Joan i al seu gos Drac, malgrat malgrat aquesta cincumstància, tan agradable "por justo derecho de conquista" la visita seria en castellà. Volem expressar el nostre malestar davant la discriminació que vam patir com a valencianoparlants per part de l'Ajuntament de Calp.  Com em van informar a l'oficina de turisme no hi havia cap alternativa no discriminatòria. Pense que haurien de repensar-se la política antivalenciana i de discriminació dels nostres drets com a valencianoparlants. És intolerable que les visites siguen sempre i sols en castellà, quan som una minoria se'ns discrimina, però quan som una majoria també. Havent una majoria de persones valencianoparlants al grup i a més del guia que també sabia parlar en valencià, no es va tenir gens en compte aquesta circumstància. La llengua és un dels nostres patrimonis més grans com a valencians i valencianes, negar-nos-la és forçar la seua desaparició i una part molt important de la nostra identitat. Quan les visites són en la llengua del poble estan en bona sintonia amb l'amor al patrimoni, la història de la població, i al país.

És molt injust que una o dues persones amb l'excusa de ser de fora, o de no parlar-lo tinguen la força i el poder d'arrabassar-nos la nostra llengua. Hauríem de donar-los el plaer a aquestes persones a la visita  d'escoltar el caliu de la nostra parla i que  són aquestes persones les que s'haurien d'adaptar i no la resta del grup. En tot cas, des de l'ajuntament de Calp haurien de canviar la seua actitud i potenciar les visites en valencià on el visitant puga conèixer també el parlar de Calp. Perquè la nostra llengua és més que un instrument comunicatiu, és la manera que tenim d'entendre el nostre món.






Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Nova samarreta el Camí i Estellés

Caminada per la Marina Alta i homenatge a Paco Muñoz

Caminada pel Baix Maestrat